Pengar i spel

League of Legends är alltså världens mest spelade spel och det är helt gratis att spela. De har däremot en väldigt smart affärsmodell som baserar sig på det som brukar kallas micro transactions, alltså småtransaktioner. Spelet är i sig gratis att spela och man behöver inte betala en krona även om man spelar 16 timmar per dag 5 år i sträck. Däremot så finns det saker i spelet som man kan skaffa som man måste köpa för riktiga pengar. Det här är helt valfritt och ingenting som egentligen påverkar själva spelet eller liknande. Det är alltså inte ett så kallat pay2win-spel (betala för att vinna). Man kan inte köpa sig till några fördelar utan det är bara olika kostymer och utseende på sina gubbar man kan köpa. Tydligen lockar det så pass mycket att folk öser in otroligt mycket pengar för att få alternativa kläder på sina champions. Här kan ni se alla olika skins som finns till de olika hjältarna i spelet. Det här konceptet drar i alla fall in miljarder åt Riot games varje år så det verkar inte vara en dum idé.

Det är inte bara dataspel som omsätter stora mängder varje år och det finns många olika affärsmodeller för att tjäna pengar. Playstation har till exempel något som kallas för Playstation Plus som är en form av abonnemang som man behöver för att spela online med sitt Playstation 4. Det är en månadskostnad på runt 40 kronor som behövs om man vill spela online. Eftersom de flesta spel är gjorda för att spela online på ett eller annat sätt så är det nästan ett krav att man har det där för att kunna spela ordentligt. Så skaffar man ett playstation får man vara beredd på att betala några kronor per månad för att kunna spela online. Det är inte så mycket pengar för den enskilda spelaren men alla spelare tillsammans gör att Playstation drar in en ordentlig summa på det här varje månad.

Den annan affärsmodell som blivit populär är där man spelar för pengar om pengar. Man betalar pengar med chans att vinna pengar, eller så klart, att förlora sina pengar. Det är fyra typer av spel som är mest framstående här och det är sportsbetting, poker, casino och bingo. Bet365 är en av de största siter när det kommer till betting och spel om pengar online. Mer om den här typen av spel i nästa blogginlägg.